Ett åskskydd är en billig försäkring, inte bara mot dåligt väder. ”Det är inte bara åska som kan orsaka strömspikar. Ju mer komplext elnätet blir, desto större blir risken för strömspikar”, berättar Patrik Sandstedt som är väderguru på Sandstedt El.
Vi blir allt mer beroende av digital teknik, både som företagare och privatpersoner. När åskan slår ner handlar det inte bara om stora värden som kan förstöras i form av trasig elektronik, produktionsutrustning och vitvaror – det stoppar också upp produktionen och vardagslivet på ett sätt som kan ställa till det rejält.
Ju mer elektronik vi har, desto känsligare blir vi. Och det är faktiskt inte bara åskan och ett förändrat klimat som ställer till det.
”I takt med att vi får allt fler mikroproducenter i elnätet – till exempel i form av solcellsanläggningar eller andra aktiviteter – så ökar andelen ’smuts i nätet’. Det kan vara så enkelt som att växelriktaren i grannens solcellsanläggning går sönder och skickar in en ojämn sinuskurva i ditt nät. Det här är en liten nackdel med att andelen närproducerad el ökar men är å andra sidan lätt att åtgärda”, tröstar Patrik.
Därför är ett vanligt åskskydd en enkel och billig försäkring inte bara mot åska.
”Generellt så gäller principen ett åskskydd vid inkommande och sedan efter var tionde meter. Om du har extremt känslig eller värdefull teknik som du vill skydda, kanske en robotgräsklippare, så går det att koppla på ett klassiskt finskydd som en extra säkerhetsåtgärd. Det här är förebyggande åtgärder som är enkla att göra och som kan betyda mycket i längden!”