Sandstedt ElBelysning, DALI och KNX – Smarta belysningssystem som sparar energi och pengar

Belysning, DALI och KNX – Smarta belysningssystem som sparar energi och pengar

Genom att välja rätt belysningsarmaturer och belysningssystem kan du spara mycket energi och pengar. Vi planerar och installerar energieffektiv LED-belysning tillsammans med smarta styrsystem som till exempel KNX och DALI.

Belysning, Sandstedt El

Belysningen är viktigare än du tror

Belysningen är en viktig del av din elinstallation.”De flesta tänker naturligtvis på energibesparingen. Men faktum är att rätt belysning också har stor betydelse för ditt välmående och för den estetiska upplevelsen”, säger Patrik Sandstedt som är vår egen lysmask och belysningsentusiast.

Genom att planera rätt från början kan du öka funktionaliteten och energieffektiviteten i fastigheten, oavsett om det handlar om en näringsfastighet eller ditt eget hem. Om vi ser till just energibesparing har det hänt massor under de senaste tio åren. LED är här för att stanna och har ersatt traditionella ljuskällor som lysrör, kompaktlysrör och halogen. LED är oerhört energieffektivt och har lång livslängd och är i dag det självklara valet. Men det finns några saker som du ska tänka på när du väljer belysningsarmatur.

”Det är viktigt att armaturen håller en god kvalitet, att LED-modulerna håller så länge som utlovats och att de är konstruerade på ett sätt så att de ger ett behagligt ljus som inte bländar. Det är också viktigt att armaturen har rätt effekt så att du inte eldar för kråkorna. I dag finns det väldigt många armaturtillverkare. Vi har valt att jobba med svenska specialister, bland annat Hide-a-lite och Nokalux. Det har flera fördelar. Först och främst vet vi att vi får kvalitet och ett komplett sortiment. Men vi kan också räkna med snabba leveranser och bra service”, konstaterar Patrik.

För att belysningen ska bli funktionell, behöver den också styras på ett bra sätt. Dels kan man skapa olika typer av ljusscenarion för olika typer av arbete eller för olika platser och tidpunkter i hemmet. Dels handlar det om att styra belysningen så att den lyser när den behövs men inte står på i onödan.

”För det här finns det en rad olika styrsystem. Belysningsarmaturerna kan bland annat utrustas med närvarosensorer som känner av när någon vistas i rummet. Man kan också programmera hela belysningsstyrningssystem för att möta de olika behoven. Vi jobbar mycket med ett ljusstyrningssystem som heter DALI, för att det är flexibelt och enkelt att använda. DALI är ett standardiserat system vilket innebär att det finns mängder med komponenter som pratar med systemet. Det är också framtidssäkert eftersom det är enkelt att byta ut eller komplettera belysning efter. DALI går att använda i väldigt liten skala – till exempel för att styra en takarmatur i ett kontorsrum och i stora projekt där man programmerar hela ljusscenarion. Allt är möjligt och våra tekniker är specialutbildade på just DALI”, berättar Patrik.

KNX, Sandstedt El

För ytterligare funktionalitet och energieffektivitet kan belysningen också kopplas ihop med andra system, som till exempel ventilation, solskydd och gardiner. Detta görs med KNX som är ett styrsystem för smarta hus.

”KNX gör det möjligt för olika funktioner att prata med varandra och är perfekt när du vill ha kontroll över funktionaliteten och energieffektiviteten i större fastigheter. Vi gillar all teknik som är till för att göra vardagen lite enklare.”

Hemligheten bakom en riktigt energisnål belysningsanläggning

"Utan Sandstedt El hade jag aldrig vågat åka på semester"

Stefan Igefjord

Kapen Fastigheter var en av Sandstedt El:s allra första kunder när Patrik drog igång år 2000 – och vi har hållit ihop sedan dess. De utför service och renoveringar av våra hyreslägenheter. Vi känner oss alltid trygga med att våra fastigheter blir uppdaterade med framtidssäkra lösningar. De har bland annat hjälpt oss med energibesparande åtgärder i form av närvarosensorer och energieffektiv LED-belysning. Men det viktigaste för oss är ändå tillgängligheten. Vi känner oss prioriterade och vet att Sandstedt El alltid dyker upp. Utan dem hade jag aldrig vågat åka på semester…
Stefan Igefjord, Kapen Fastigheter

Därför Sandstedt El

Checkmark

Enkelt. Som kund står alltid du och dina önskemål i centrum. Vi skapar en smart och pålitlig lösning som funkar för dig, utan att krångla till det.

Checkmark

Snabbt. Hög tillgänglighet är vårt signum. Vi finns där för dig på vardagar, kvällar och helger. Du når oss via telefon eller webb på det sätt som passar dig bäst.

Checkmark

Personligt. Våra medarbetare sätter kunderna främst. Hos oss möts du alltid av människor som du känner igen och som tar personligt ansvar för sitt uppdrag.