Sandstedt ElBelysning – Vackert, funktionellt och energieffektivt ljus hemma

Belysning – Vackert, funktionellt och energieffektivt ljus hemma

Belysning är en av de viktigaste elinstallationerna i ditt hem. Genom att planera och installera rätt typ av belysningsarmaturer kan du minska energiförbrukningen samtidigt som du skapar en vacker och stämningsfull miljö både inomhus och utomhus.

Sandstedt El

Belysningen är lika viktig som inredningen

Att investera i ny belysning är ett smart sätt att förnya inredningen. ”Rätt belysningslösningar kan göra väldigt stor skillnad för hur man upplever inredningen. Dagens smarta ljuskällor och styrsystem gör det enkelt att skapa rätt effekt, oavsett om man vill ha ett hem som är sobert elegant eller addera häftiga effekter”, säger Patrik Sandstedt som är en av de stora belysningsentusiasterna på Sandstedt El.

Belysningsplanering är en hel vetenskap, men för dig som vill skapa mycket effekt med relativt små medel, så finns det många smarta sätt. Först och främst, säger Patrik, ska du välja rätt typ av ljus för rätt plats.

”Det som du behöver ha koll på är termerna allmänljus, vertikalljus och arbetsljus.”

Allmänljus är det ljus som lyser upp hela rummet och kommer ofta från taket, till exempel från spotlights. Men bara ljus uppifrån kan bli platt och ganska omysigt – därför bör du också få med så kallat vertikalljus som faller på väggarna, skapar en trevlig rumskänsla och hjälper ögat att orientera sig. Över matbordet och skrivbordet behöver du ett så kallat arbetsljus, till exempel i form av en alldeles vanlig taklampa. Arbetsljus behöver man också när man sitter och läser i sin favoritfåtölj eller i soffan, men det löser du förstås med hjälp av en vanlig läslampa.

I dag har så gott som alla traditionella ljuskällor ersatts av LED. LED är ett energieffektivt alternativ, men när du installerar LED-armaturer så finns det saker som du behöver vara uppmärksam på.

”Dels ska de vara av bra kvalitet, så att du vet att dina armaturer verkligen drar lite energi och att de håller länge så att du inte behöver byta. LED-ljuskällor är också ganska ljusstarka, så det är viktigt att de är rätt konstruerade och avbländade på rätt sätt. I hemmiljö arbetar vi bland annat med armaturer från den svenska tillverkaren Hide-a-lite som är jätteduktiga på att kombinera kvalitet och design”, berättar Patrik.

En annan sak som du behöver tänka på när du installerar belysningen hemma – och det gäller belysningen i såväl kök som vardagsrum, sovrum och badrum – är färgtemperaturen på belysningsarmaturens ljuskälla. Olika ljuskällor kan ge olika färg på ljuset och om de blandas kan det ge ditt hem ett oroligt och lite stökigt intryck. Välj samma färgtemperatur så får du en harmonisk ljussättning hemma!

Alla olika armaturer som är fast installerade i husets väggar och tak kan också kopplas samman och styras med hjälp av olika styrsystem.

”Det gör det möjligt att skapa olika belysningsscenarior för olika tider på dagen och olika årstider, för när du är hemma och när du är borta. Vi på Sandstedt El har lång erfarenhet av att planera och styra belysning för hemmet och hjälper gärna till med planering, inköp och installation!”

Därför Sandstedt El

Checkmark

Enkelt. Som kund står alltid du och dina önskemål i centrum. Vi skapar en smart och pålitlig lösning som funkar för dig, utan att krångla till det.

Checkmark

Snabbt. Hög tillgänglighet är vårt signum. Vi finns där för dig på vardagar, kvällar och helger. Du når oss via telefon eller webb på det sätt som passar dig bäst.

Checkmark

Personligt. Våra medarbetare sätter kunderna främst. Hos oss möts du alltid av människor som du känner igen och som tar personligt ansvar för sitt uppdrag.