Sandstedt ElSolceller för villaägare

Solceller för villaägare

Med solceller sparar du energi och gör en god investering – både för plånbok och miljö. Solenergi är miljövänligt och avger inte koldioxid eller andra utsläpp. Dessutom kan du sälja den el du producerar men själv inte använder till den elleverantör som du väljer.

Solceller

Vår samarbetspartner

Dick Gunnarsson - Sandstedt El

Dick Gunnarsson

Tekniker solceller/laddboxar

0380-512517 dick.gunnarsson@sandstedtel.se

En av våra samarbetspartners är Zenitec Sweden som har jobbat med solenergi sedan 2012. De arbetar med hela segmentet och verkar som grossister, det vill säga att vi Sandstedt El – köper och installerar produkterna hos er som slutkund. I Zenitec har vi en pålitlig samarbetspartner med hög servicegrad och dessutom har det ett grymt projekteringsverktyg som hjälper oss att ge dig en bra optimerad anläggning.

Här har vi intervjuat Fredrik Orvehag, projektchef på Zenitec, som vet allt om solceller.

Så här fungerar solcellstekniken

Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Man kopplar ihop ett antal solceller till en solpanel. En solpanel som är 1,15 x 1,72 m består av 108-120 solcellsmoduler och har en teoretisk effekt på 400W.

Man brukar säga att en genomsnittsanläggning på ca 25 paneler (en yta på ca 50 m2) producerar ca 10 000 kWh på ett år, men detta varierar givetvis beroende på antal soltimmar, takets läge, lutning, skuggning mm.

Lär känna Sandstedt El

Vad gäller om jag är villaägare?

– Som villaägare så behöver du ta hänsyn till säkringsstorleken. Upp till 63 ampere så klassas du som mikroproducent och får 60 öre per kilowattimme i bidrag av staten som ska täcka skatter och andra avgifter. Numera får du ju dessutom producera mer än vad du förbrukar, vilket du inte fick tidigare. Dels blev du av med den där 60-öringen för överproduktionen samtidigt som nätägaren hade rätt att ut en avgift. Nu kan du producera mer utan att bli straffad. Men som villaägare finns det ingen anledning att satsa på att bli någon slags superproducent. Överinvestera inte, utan utgå från vad du själv behöver och hur mycket pengar du har råd att investera.

Vad kostar det?

– Det undrar alla, och svaret är förstås att det beror precis på vad du har för förutsättningar och hur mycket du vill ha ut. Men en normalvilla landar på 200 000 kronor, minst. Det är många som funderar över bidrag hit och dit men jag tycker faktiskt inte att man ska räkna ihjäl sig på det där. Har du pengarna att göra investeringen så gör det, för det kommer att löna sig på sikt. Lägg dig så nära förbrukningen som möjligt med hänsyn till säkringen som du har. Det är få villaägare i dag som inte har en återbetalningstid kortare än tio år, oavsett inflation och elpriser. Materialet har visserligen gått upp men du sparar mer på elen som du inte behöver köpa och du får bättre betalt för elen som du säljer.

Vad är batterilagring?

– Batteriet är avsett för korttidslagring. Ska man förenkla det lite så kan du spara den el som har producerats under dagen istället för att sälja ut den på nätet, och så kan du använda den till att laga mat när du kommer hem på jobbet. Om du har timdebitering av el kan du också styra laddningen av batteriet. Du kan köpa i lägen när det är som billigast, eller till och med få betalt för den, och sälja när det är som dyrast. Lite som daytrading – men då ska du vara aktiv.

Kan jag vänta och satsa på ett batteri i framtiden?

– Utgå från vad du behöver nu. Den dagen du vill ha ett batteri kan du välja att byta växelriktaren till en hybrid eller också kan du ha kvar den gamla växelriktaren och bara koppla på en liten hybridväxelriktare som tar en sträng från taket. Köp inte på dig grejor som du inte behöver, och tänk på att tekniken utvecklas. Du köper ju inte en dator nu för att använda den om fem år, eller hur?

Varför tycker du att man ska låta Sandstedt El installera solcellsanläggningen?

– Av den enkla anledningen att du får högkvalitativa solceller från Zenitec och att vi dessutom backar upp med vår tekniska kompetens. Tillsammans projekterar vi en anläggning som är perfekt anpassad för dina behov. Sedan tycker jag att det är smart att handla lokalt av en väletablerad firma. Det är skönt att veta att den som har installerat anläggningen finns kvar, är i närheten, och kan ta ansvar för support och service.

Tre konkreta råd

Checkmark

Ett! Installera inte mer än du behöver. Gå så nära din förbrukning som möjligt. Och ha koll på säkringen så att du inte går över den.

Checkmark

Två! Tänk framåt. Tänker du köpa elbil? Då ska du ta hänsyn till det när du planerar din solcellsanläggning.

Checkmark

Tre! Strunta i vad din granne har gjort. Alla har olika förutsättningar och det finns inte bara en sanning. Be ett proffs om hjälp och ta fram en lösning som passar just dig.