Sandstedt ElLysrören fasas ut från marknaden – halvera energiförbrukningen med ny belysning!

Lysrören fasas ut från marknaden – halvera energiförbrukningen med ny belysning!

2023 blev det förbud mot tillverkning av traditionella lysrör.Det gör att du på sikt kommer att stå med en belysningsanläggning som inte fungerar. Vi på Sandstedt El kan gå igenom din belysningsanläggning och föreslå en plan för att förhindra att du i framtiden "står i mörker".

Byt lysrör

Varför måste man byta belysning?

EU har beslutat att fasa ut alla typer av traditionella lysrör: T8, T5 och kompaktlysrör. Bakgrunden är att de innehåller kvicksilver som är skadligt för miljö och hälsa och därmed också omfattas av RoHS-direktivet.2023 blev det förbud mot tillverkning av kompaktlysrör, cirkellysrör och lysrör, som T8 och T5. Det innebär att när lysrören i dina armaturer går sönder och behöver bytas ut, kommer det i förlängningen helt enkelt inte finnas nya lysrör att få tag på. Med tanke på energieffektivitet, ekonomi och elsäkerhet måste därför hela belysningsanläggningen, inklusive armaturer bytas ut.

50 procents energibesparing med nya armaturer!

Energibesparingen med helt nya LED-armaturer är minst 50 procent. Besparingen i kronor och ören hänger förstås på elpriset som, just nu, är galet högt. Investeringen börjar alltså löna sig väldigt snabbt jämfört med innan. Om du har en riktigt gammal T8-anläggning kan besparingen bli ännu större. Genom att lägga till styrsystem med närvaro- eller dagsljussensorer kan du få ner förbrukningen ännu mer.

Därför måste du byta hela armaturen … inte bara ljuskällan:

• Äldre lysrörsarmaturer är inte konstruerade för LED. Det har dykt upp flera lösningar på marknaden; hela konverteringssatser där vanliga armaturer byggs om till LED-armaturer, retrofit LED-lysrör som ska ha anpassats för användning i befintlig armatur utan ombyggnad, samt lösa LED-lysrör som bara byts ut, precis som traditionella lysrör.

• Elsäkerhetsverket har gått ut och varnat för att de här olika lösningarna kan innebära risker både med elsäkerhet och elektromagnetiska störningar.

• Den som säljer LED-lysröret ska garantera att alla krav uppfylls för CE-märkning och EMC. Det är nästan bara möjligt att göra om man sätter in röret i armaturen och sedan skickar iväg alltihop på testning. Det är alltså mycket säkrare och enklare att byta till en ny LED-armatur!

• En ny LED-armatur har en livslängd på 100 000 timmar. En konverterad lysrörsarmatur lever bara halva tiden och producerar 15-20procent mindre ljus.

Ja, jag vill veta mer!

Vi hjälper dig med belysningsplanering och kalkyl. Anmäl ditt intresse här: