Sandstedt ElMarcus avslöjar: Hemligheten bakom en riktigt energisnål belysningsanläggning

Marcus avslöjar: Hemligheten bakom en riktigt energisnål belysningsanläggning

Marcus Lund, produktchef för belysningssensorer på Karl H Ström, har ett dilemma. ”Folk tror inte på mig när jag säger att investeringen kan vara betald på ett år.”

Ljusstyrning

Vad pysslar Karl H Ström med – kan du ge oss lite ledning?

”Vi är ett fruktansvärt gammalt företag som har funnits sedan 1919 och har varit familjeägt hela vägen. Vi specialiserar oss på belysning och sensorstyrning och är generalagenter för bland annat Steinel. Vi jobbar framförallt mot elinstallatörer och konsulter och säljer våra produkter via elgrossister. Innan jag började i firman så utbildade jag mig, och jobbade, som elektriker hos Sandstedt El. I dag är jag produktchef för sensorstyrning på Karl H Ström och ansvarar även för utbildning.”

Varför ska man ha ljusstyrning?

”Först och främst: du sparar massor med energi. Men bonusgrejorna är många. Med styrning så kan du skapa förinställda ljusscenarion som underlättar för olika typer av aktiviteter, vilket gör det enkelt och funktionellt för användaren. Om man vill kan man också planera mer avancerade belysningsmiljöer som kan bidra till ökad komfort där folk trivs och mår bättre.”

På vilket sätt minskar styrning energiförbrukningen?

Styrning minskar energiförbrukningen

”Den grundläggande principen är att du inte ska ha belysningen på i onödan. Med närvarostyrning säkerställer du att ljuset bara är på när någon är där. Om du delar upp närvarostyrningen i zoner så tänder du upp de armaturer som finns i närheten istället för att lysa upp hela lokalen. Lägger du dessutom till dagsljusstyrning så kan du sänka belysningsnivåerna och ta tillvara det naturliga ljuset som faller in genom fönstren. Det är också möjligt att köra tidsstyrning – du bestämmer helt enkelt vilka tider på dygnet som belysningen ska vara på.”

Hur mycket kan man egentligen spara?

”Folk tror ju inte på mig när jag säger att investeringen kan vara betald på ett år. Det beror naturligtvis på utgångsläget; om man går från lysrör till LED och från ingen styrning alls till sensorer i armaturerna. Men om du byter ut en gammal anläggning med lysrör till LED så är besparingspotentialen ca 50 procent, adderar man externa sensorer som styrning blir besparingen ca 80 procent. Vill man uppnå maximal besparing upp till 95 procent byter man till armaturer med inbyggd sensor och Bluetooth teknik. Men nyckeln, oavsett utgångspunkt, är styrning. Även om LED-armaturer är väldigt energieffektiva så kostar det pengar om de lyser i onödan.”

Har du något bra exempel?

Ljusstyrning Sandsted El

”Ja, vi byter just nu ut belysningen i Globen-garaget i Stockholm. Faktum är att vi faktiskt byter ut åtta år gammal LED-belysning mot ny. Vi går alltså inte ens från lysrör, men besparingspotentialen är ändå stor. Armaturerna har inbyggda sensorer och tänder upp i kluster på det sättet som jag beskrev innan. Full styrka där du befinner dig, och så tänder grupperna runtomkring upp tio procent i det närliggande området. I den här typen av miljö så bidrar lösningen till energibesparing samtidigt som man bibehåller tryggheten för dem som ska vistas i parkeringshuset. Det är jätteviktigt att garaget upplevs som ljust och tryggt när man går in i det. Trapphus är ett annat exempel där man kan spara mycket energi på närvarosensorer i armaturerna, samtidigt som man skapar ökad trygghet och trivsel.”

Varför är det så bra med blåtand?

Optimal energibesparing

”Det jag gillar är just enkelheten att programmera och gruppera armaturer och skapa schyssta funktioner – så fort produkten har inbyggd blåtand så går det supersmidigt. Det är bara att spänningssätta armaturerna med Fas/Nolla, så får man en anläggning med absolut senaste sensortekniken och optimal energibesparing.”

Om jag som företagare bestämmer mig för att byta till smart belysning – hur vet jag att det verkligen blir så effektivt som jag har tänkt mig?

”Det är lätt att bli lite snurrig av alla olika produkter och möjligheter, därför ska du anlita någon som verkligen kan. För att du ska få full utväxling måste anläggningen och styrningen skräddarsys efter just dina och din verksamhets behov. Välj en installatör som är kunnig inom belysning och kolla att firman har backning från sina leverantörer av belysning och styrning så att du kan få en bra LCC-kalkyl med beräknad energieffektivisering och pay off-tid. Målet är att få till både energieffektivitet och funktionalitet. Det ska vara enkelt för användaren och automatiserat – med så få knappar som möjligt. Som kund ska du känna att du har en tät dialog med installatör och leverantörer och att du får professionell hjälp från start till mål. Vi på Karl H Ström lägger mycket tid på att utbilda installatörer och slutkunder och ge support så att alla känner sig trygga. Supportnivån blir allt viktigare i takt med att prylarna blir mer avancerade.”

Har du nåt specialtips att dela med dig av till snåla smålänningar?

”Var inte dumsnål och välj bort funktioner. Välj istället rätt funktion från början. Om du installerar sensorer och styrning så får du till exempel dimning på köpet.”