Sandstedt ElSolceller för bostadsrättsföreningar

Solceller för bostadsrättsföreningar

Att välja att sätta solcellsanläggning på fastigheterna till en bostadsrättsförening (BRF) är ett beslut för föreningsstyrelse. Kommer det att löna sig? Framförallt är det tre saker som avgör om man har goda förutsättningar för en solcellsinvestering: takets storlek och solläge, fastighetens elanvändning och upplägg på elavtal, samt skicket på taket.

Solceller

Vår samarbetspartner

Dick Gunnarsson - Sandstedt El

Dick Gunnarsson

Tekniker solceller/laddboxar

0380-512517 dick.gunnarsson@sandstedtel.se

En av våra samarbetspartners är Zenitec Sweden som har jobbat med solenergi sedan 2012. De arbetar med hela segmentet och verkar som grossister, det vill säga att vi Sandstedt El – köper och installerar produkterna hos er som slutkund. I Zenitec har vi en pålitlig samarbetspartner med hög servicegrad och dessutom har det ett grymt projekteringsverktyg som hjälper oss att ge dig bra optimerad anläggning.

Här har vi intervjuat Fredrik Orvehag, projektchef på Zenitec, som vet allt om solceller. Inte minst för bostadsrättsföreningar (BRF).

Så här fungerar solcellstekniken

Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Man kopplar ihop ett antal solceller till en solpanel. En solpanel som är 1,15 x 1,72 m består av 108-120 solcellsmoduler och har en teoretisk effekt på 400W.
Man brukar säga att en genomsnittsanläggning på ca 25 paneler (en yta på ca 50 m2) producerar ca 10 000 kWh på ett år, men detta varierar givetvis beroende på antal soltimmar, takets läge, lutning, skuggning mm.

Lär känna oss på Sandstedt El

Hur ska man resonera i bostadsrättsföreningen (BRF) då?

Lokalt likströmsnät

– Om din förening är lite större och omfattar flera fastigheter, så tycker jag att ni ska tänka smart och överväga ett lokalt spänningsnät mellan de olika fastigheterna. I praktiken innebär det att ni bygger upp ett helt eget likspänningsnät mellan fastigheterna där ni producerar, lagar och fördelar energin där den behövs som mest. Man kan även installera ett abonnemang med undermätare som gör det möjligt att mäta och debitera medlemmarnas förbrukning. I ett sådant nät kan du även inkludera laddningen av bilar på ett bra sätt. Det är fortfarande i sin linda, men jag tycker att det är en oerhört intressant lösning som man ska överväga.

Vad är batterilagring?

– Batteriet är avsett för korttidslagring. Ska man förenkla det lite så kan ni spara den el som har producerats under dagen istället för att sälja ut den på nätet, och så kan ni använda den till att laga mat när du kommer hem på jobbet. Om ni har timdebitering av el kan ni också styra laddningen av batteriet. Ni kan köpa i lägen när det är som billigast, eller till och med få betalt för den, och sälja när det är som dyrast. Lite som daytrading – men då ska någon i er förening vara väldigt aktiv.

Kan jag vänta och satsa på ett batteri i framtiden?

– Utgå från vad ni behöver nu. Den dagen ni vill ha ett batteri kan ni välja att byta växelriktaren till en hybrid eller också kan ni ha kvar den gamla växelriktaren och bara koppla på en liten hybridväxelriktare som tar en sträng från taket.

Varför tycker du att man ska låta Sandstedt El installera solcellsanläggningen?

– Av den enkla anledningen att du får högkvalitativa solceller från Zenitec och att vi dessutom backar upp med vår tekniska kompetens. Tillsammans projekterar vi en anläggning som är perfekt anpassad för dina behov. Sedan tycker jag att det är smart att handla lokalt av en väletablerad firma. Det är skönt att veta att den som har installerat anläggningen finns kvar, är i närheten, och kan ta ansvar för support och service.

Tre konkreta råd

Checkmark

Ett! Installera inte mer än du behöver. Gå så nära din förbrukning som möjligt. Och ha koll på säkringen så att du inte går över den.

Checkmark

Två! Tänk framåt. Tänker du köpa elbil? Då ska du ta hänsyn till det när du planerar din solcellsanläggning.

Checkmark

Tre! Strunta i vad din granne har gjort. Alla har olika förutsättningar och det finns inte bara en sanning. Be ett proffs om hjälp och ta fram en lösning som passar just dig.