Sandstedt ElVimmerby gymnasium blir pilotprojekt i hållbarhetssatsning

Vimmerby gymnasium blir pilotprojekt i hållbarhetssatsning

Vimmerby gymnasium har utsetts till pilotprojekt för den nya hållbarhetssatsningen ”Tools for Schools”.Bakom satsningen ligger lokala elfirman Sandstedt El i samarbete med Hilti.

Eleverna Melker Johansson och Eddie Lind flankerar Patrik Sandstedt, vd på Sandstedt El, Isac Glader platsansvarig på Sandstedt El i Vimmerby och Jan-Erik Svedberg, lärare på el- och energiprogrammet.

Nöjda med projektet. Från vänster Patrik Sandstedt, VD på Sandstedt El, Isac Glader, platsansvarig på Sandstedt El i Vimmerby, Jan-Erik Svedberg,lärare på el- och energiprogrammet, Caroline Wohlfart, rektor och Pierre Lennartsson, lärare alla på Vimmerbys gymnasium.

Allt började med att Patrik Sandstedt, som är VD på Sandstedt El, skulle förnya sitt avtal med verktygsleverantören Hilti. Patrik som är el-entreprenör från Nässjö (där han startade Sandstedt El som 29-åring) har numera verksamhet även i Jönköping, Habo och Vimmerby.
–Att det är skillnad på proffsverktyg och verktyg för privat bruk, det tror jag att de flesta har koll på. Men jag tror faktiskt inte att alla inser hur mycket verktyg en elektriker använder, vi borrar, skruvar och sågar mest hela tiden. Det är jätteviktigt att våra elektriker har tillgång till bra verktyg med god ergonomi och hög funktionalitet. Det är en förutsättning för att jobbet ska bli bra gjort – och för att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare, förklarar Patrik Sandstedt.

Följaktligen är bara det bästa gott nog för Patriks 60 medarbetare. Men det var en grej som skavde.
–Det vanligaste affärsupplägget är att man inte köper sina verktyg utan att man leasar dem. På så sätt har vi alltid en uppdaterad maskinpark som fungerar optimalt. Men leasingavtalet löper ut efter fyra år. Och de här verktygen håller betydligt längre än så. Ändå kasseras de, och jag har tyckt att det är slöseri, säger Patrik.

Att Patrik har den åsikten har han varit väldigt tydlig med genom åren, och därför så hade Hiltis Account Manager Daniel Karlsson ett äss i rockärmen inför förhandlingen. I år lanserar Hilti nämligen sitt hållbarhetsinitiativ Tools for Schools – och Sandstedt El fick chansen att bli den första kunden som nominerar gymnasieskolor till programmet.
–Tools for Schools är precis som det låter. När våra kunder, det vill säga elfirmorna, lämnar tillbaka sina leasade verktyg så går vår verkstad igenom dem, renoverar och kollar säkerheten. Sedan ger vi dem till elektrikerutbildningar där de får ett andra liv, förklarar Daniel Karlsson på Hilti.

Miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet är en del av Hiltis utvecklingsstrategi, och därför kändes det också naturligt att försöka hitta en smart cirkulär lösning:
–Det är ju inte så att de leasade verktyg som har lämnats tillbaka har destruerats. De har monterats isär och återvunnits enligt konstens alla regler. Men med tanke på att våra verktyg lätt håller i tio till femton år så håller vi med Patrik om att det är slöseri med resurser. Nu kör vi ett par pilotprojekt för att utvärdera skolornas intresse och om allt faller väl ut så är det här vårt nya sätt att jobba.

För Jan-Erik Svedberg,, som är lärare på el- och energiprogrammet inriktning elteknik vid Vimmerby Gymnasium så kommer verktygen som en skänk från ovan.
–Det här ger oss helt andra förutsättningar för våra elever att jobba med kvalitetsmaskiner. Vi har ju helt enkelt inte den budgeten. Förutom att de får kunskap om hur den senaste tekniken fungerar, så får de också jobba med maskiner som är utformade för att använda mycket. De riskerar till exempel inte belastningsskador i handlederna, resonerar Jan-Erik Svedberg.
–Vi strävar efter att ge våra elever känsla för kvalitet och att ge dem en utbildning som är så verklighetsnära som möjligt. Så vi blev verkligen jätteglada när Patrik hade nominerat oss.

För Patrik Sandstedt var det självklart. Sandstedt El har en lång tradition av att engagera sig i de lokala gymnasieutbildningarna, bland annat genom att sitta med i utbildningsråd och erbjuda praktik. Många av deras medarbetare har börjat sin karriär som praktikanter och sedan fått erbjudande om jobb.
–För oss är det ett naturligt sätt att bidra till social och ekonomisk utveckling i samhället. Samtidigt som vi får duktiga medarbetare och säkrar den framtida kompetensförsörjningen. Det är vinn-vinn hela vägen!

Vad kostar det då?
Ingenting, säger Daniel Karlsson.
–Att eleverna lär sig att jobba med Hilti ser vi naturligtvis som en bonus, men det är absolut inte det som är drivkraften. Vårt mål är att bidra till att skolorna får tillgång till säkra och ergonomiska arbetsverktyg som är uppdaterade med den senaste tekniken.